Republica Moldova a scăzut cu opt locuri în clasamentul ce măsoară ușurința plății taxelor pentru o companie de dimensiuni medii

În raportul "Paying Taxes 2016", realizat de Banca Mondială și firma "PricewaterhouseCoopers", țara noastră se situează pe locul 78 din 189. Pierderea pozițiilor se explică prin majorarea ratei totale de impozitare. Companiile din Moldova trebuie să plătească în prezent 21 de taxe pe parcursul unui an, media regională fiind de 21,2 plăţi. Este vorba despre un impozit pe profit, 14 impozite pe forţa de muncă și alte 6 impozite diferite. Firmele alocă 176 de ore pentru calcularea acestor taxe, completarea şi depunerea declarațiilor, media regională fiind de 247 de ore. Rata totală de impozitare, care include ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de o firmă din profit este de 40,2 la sută. Aceasta era mai mare cu 0,5 la sută faţă de anul trecut.
Calculele arată că Moldova se situează între Republica Dominicană și Swaziland, un stat din sudul Africii. Țara noastră este devansată, între altele de Georgia, care ocupă locul 40, de Rusia, situată pe poziția 47, România - pe locul 55 și Belarus care este pe poziția 63. Moldova stă mai bine la acest capitol comparativ cu Ucraina, care ocupă locul 107.
Lideri la colectarea impozitelor sunt Emiratele Arabe Unite, Qatar, Arabia Saudită, Hong Kong șiSingapore. Taxele şi contribuţiile luate în calcul includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi alte impozite aferente muncii plătite de către angajatori. De asemenea, s-a ținut cont și de impozitele pe proprietate, cele de transfer ale proprietăţii, taxele de mediu, pentru vehicule şi cele de drum.

Sursa:www.publika.md