PAC II pune la dispozitia exportatorilor mai multe instrumente de dezvoltare

Instrumentele Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC II) de susținere a companiilor exportatoare au fost prezentate astăzi în cadrul Forumului Exportatorilor, aflat la a treia ediție.

Directorul Unității de Implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivității, Aureliu Casian, a salutat interesul operatorilor economici pentru linia de credit de 30 mln dolari pusă la dispoziție de Banca Mondială prin intermediul băncilor comerciale și a încurajat antreprenorii să aplice la Componenta de Grant pentru întărirea capacității de export.

De asemenea, Aureliu Casian a subliniat că un rol important pentru competitivitatea întreprinderilor îl are cadrul de reglementare, iar proiectul vine cu asistență Guvernului pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și reducerea poverii asupra agenților economici.

La eveniment au participat reprezentanți ai peste 100 de companii, autorități și experți care au prezentat tehnici de accesare a piețelor, de utilizare a diverselor instrumente de finanțare și scheme de garantare a exportului, studii, precum și alte informații utile antreprenorilor.

Forumul Exportatorilor se va desfășura și mâine, cand vor fi organizate seminare și un master-class susținut de expertul din Letonia Martins Tiknuss, care este partenerul Gateway Baltic, instituție letonă cu o vastă experiență în asistarea agenților economici în eforturile lor de a se dezvolta pe piețele existente și de a accesa altele noi.

PRO EXPORT FORUM 2015 este organizat de MIEPO având mai mulți parteneri, printre care, Proiectul Ameliorarea Competitivității.

Amintim că PAC II oferă suport Ministerului Economiei pentru efectuarea Analizei Impactului de Reglementare a actelor normative și legislative care au impact asupra activității de întreprinzător. De asemenea, în cadrul PAC II IMM -urile din Moldova pot beneficia de granturi pentru servicii de îmbunătățire a competitivității produselor și accesarea noilor piețe de desfacere. Din bugetul total al proiectului, prin PAC II urmează a fi acordate finanțări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar. Astfel, agenții economici își vor putea spori calitatea produselor și a serviciilor, lansa altele noi, optimiza procesele interne, îmbunătăți imaginea companiei, identifica clienți și piețe noi, dar și stabili parteneriate pe lanțurile valorice.

Pentru cofinanțare vor putea aplica întreprinderile exportatoare sau situate pe lanțul valoric orientat la export din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi; fabricarea produselor electronice şi mecanice; textile şi tehnologii informaționale. Totodată, pentru finanțare pot aplica și întreprinderi din alte sectoare ale economiei, însă aceste patru sectoare vor avea prioritate.

Pentru mai multe informații:E-mail:mgf@star.md,www.uipac.md, tel: 373 22 296 723