TOP 10 țări în care Republica Moldova exportă mărfuri; România, lider detașat

România rămâne primul partener economic al Republicii Moldova. Astfel, în ianuarie-iulie 2015, Republica Moldova a exportat în România mărfuri în valoare de peste 262 de milioane de dolari americani, cu 1,5% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
A doua țară în care Republica Moldova exportă cele mai multe mărfuri este Federația Rusă. În primele șapte luni al anului, în Rusia au ajuns mărfuri moldovenești în valoare de 136,7 milioane de dolari americani, în timp ce în Italia, a treia cea mai mare piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești, au ajuns mărfuri în valoare de 124,5 milioane de dolari americani.
Top zece țări în care Republica Moldova exportă cele mai multe mărfuri este completat de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, țară în care valoarea mărfurilor exportate este de 91,5 milioane de dolari americani, Belarus cu 87,6 milioane de dolari și Germania, unde valoarea exporturilor moldovenești a ajuns până la 68,5 milioane de dolari americani.
Topul este completat de Kazahstan, unde au fost exportate mărfuri moldovenește de 38 milioane de dolari, Turcia – 37 de milioane de dolari, Polonia – 31 de milioane de dolari și Franţa – 25 de milioane de dolari.
Cea mai mare parte a exporturilor realizate de Republica Moldova merge în continuare spre ţările membre ale Uniunii Europene, respectiv puțin peste 722 milioane de dolari americani, cu 0,2% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În același timp, în țările CSI exporturile moldovenești au însumat 292,8 milioane de dolari americani, ceea ce înseamnă că s-au micşorat cu 12%, comparativ cu ianuarie-iulie 2014.

sursa: http://independent.md/top-10-tari-care-republica-moldova-exporta-marfuri-romania-lider-detasat/#.VfgC2RHtlBc