Circa 250 de companii din Moldova, îndreptate spre export, pot beneficia de finanțare din partea Proiectului de Ameliorarea a Competitivității

Peste 130 de companii din Moldova beneficiază de finanțare din partea Proiectului Ameliorarea Competitivității II (PACII), finanțat de Banca Mondială, pentru a-și întări capacitățile la export. Întreprinderile pot să-și achite serviciile de certificare, elaborare a cercetărilor de marketing sau a materialelor promoționale, să-și îmbunătățească serviciile, produsele sau procesele de management, dar și să lanseze produse noi.

“Accentul de bază este suportul agenților economici din sectorul privat, atât suport direct, prin oferirea finanțări nerambursabile, cât și prin suport indirect, în sensul îmbunătățirii cadrului de reglementare, simplificării procedurii de obținere a licențelor, a actelor permisive și nu doar”, spune Aureliu Casian, director executivalUnității de Implementare al PAC.

Pentru a fi eligibilă, o companie trebuie să aibă nu mai mult de 250 de angajați, să fi activat cel puțin 2 ani pe piață și să-și exporte producția sau să o vândă pe lanțul valoric la export.

“Sunt eligibile companiile private, indiferent de structura capitalului. Nu avem restricții ce ține de structura capitalului, pot fi întreprinderi mixte, cu capital străin, atât timp căt sunt înregistrate în Republica Moldova", a mai explicat Aureliu Casian.

“Cris Hermetic Pumps”, unul dintre cei mai mari producători de pompe electrice, este un exemplu de companie care a beneficiat de finanțare PAC, iar urmare a îmbunătățirii imaginii, compania și-a crescut vânzările cu 170 de mii de dolari.

“Banii din grant i-am folosit la elaborarea unui site nou, în trei limbi, elaborarea logotipului, materialelor promoționale. Ulterior am putut participa la expoziții internaționale, cu o imagine mai bună și rezultatul final, am stabilit contact cu circa 7 clienți noi, cărora le-am și exportat marfa pe care o producem”, a spus Ion Grosu, manager “Cris Hermetic Pumps”.

Pentru a primi finanțare, beneficiarii granturilor trebuie să apeleze la serviciile unor companii de consultanță în domeniul necesar. De exemplu, Gateway&Partners cercetează piețele țintă și identifică potențiali cumpărători, după care organizează întâlnirea producătorului moldovean cu clientul străin.

“Iată în acest an avem șapte proiecte, dintre care șase sunt cu finanțare PAC. În cazul unui client, avem chiar trei proiecte concomitent, adică în trei țări diferite, într-o finanțare încap mai multe proiecte”, a explicat și Andrei Crigan, partener Gateway&Partners.

Când companiile sunt gata de a-și exporta produsele, au materiale promoționale și știu pe ce piață vor să ajungă. Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor, MIEPO, poate cofinanța participarea acestora la expozițiile selectate sau elaborarea unor studii de piață.

“Deja am asistat la rezultate frumoase în cadrul suportului companiilor din domeniul industriei ușoare. Acestea și-au crescut capacitatea de a merge la exporturi, au deja contracte", declară Vitalie Zaharia, director MIEPO.

Proiectul este finanțat de Banca Mondială, granturile fiind disponibile până în 2019. PAC2 are un buget de trei milioane de dolari și își propune să finanțeze circa 250 de companii. Valoarea maximă a grantului de care poate beneficia o companie este de circa 200 de mii de lei.