Cele mai întrebate produse din ţara noastră sunt seminţele și nucile

Ţara noastră a exportat anul trecut mărfuri în valoare de aproape două miliarde de dolari. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, cifra este cu 16 la sută mai mică, faţă de 2014.

Cele mai întrebate produse din ţara noastră sunt seminţele și nucile dar şi animalele vii. Străinilor le mai plac băuturile alcoolice, tutunul şi blănurile produse în Moldova.

Ţările de top care solicită aceste mărfuri sunt: România, unde anul trecut au fost exportate produse în valoare de aproape 450 de milioane de dolari; Italia, unde au fost exportate mărfuri în sumă de aproape 200 de milioane de dolari; şi Marea Britanie, unde au fost livrate produse de aproape 140 de milioane de dolari.

Mărfurile made in Moldova sunt destul de întrebate şi în state precum Şri Lanka, unde am vândut bunuri de un milion şi jumătate de dolari. Cam tot atâţia bani au venit în ţară şi din Myanmar şi Taiwan, state cu care au fost stabilite parteneriate de curând. În schimb, s-au redus drastic exporturile spre ţările CSI.

Livrările către Rusia au scăzut cu tocmai 40 la sută. Din cauza embargourilor, valoarea mărfurilor vândute, în 2015, pe piaţa rusă a fost de 240 de milioane de dolari.

Belarusul a cumpărat de la noi produse de peste 130 de milioane de dolari. Exporturile în Ucraina au fost de doar 46 de milioane de dolari.

Pe fonul crizei economice din ţara vecină, provocată de coflictul armat, vânzările pe piaţa ucraineneană au înregistrat o scădere de aproape 60 la sută.

sursa: http://www.prime.md/rom/news/economic/item31729/