Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale din Moldova și-au prezentat oportunitățile investiționale

Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale din Moldova și-au prezentat, astăzi, oportunitățile investiționale în cadrul Forumului ”Parcurile Industriale și Zonele Economice Libere – instrumente de dezvoltare a sectorului industrial și a promovării exportului din Republica Moldova”. Evenimentul a reunit reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova și ai instituțiilor guvernamentale, administratorii Zonelor Economice Libere și Parcurilor Industriale, precum și oficiali din cadrul instituțiilor finanțatoare, precum Banca Mondială, BERD ș.a.

Evenimentul a fost deschis de Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, care a declarat că Forumul de astăzi este un prilej cu care autoritățile și mediul de afaceri să traseze noi obiective comune, urmate de acțiuni și proiecte concrete, să identifice noi oportunități de finanțare și extindere a infrastructurii industriale, diplomaților revenindu-le misiunea de amplificare a mesajelor despre țara noastră în exterior.

”Chiar dacă reprezintă doar 14% din PIB, industria este principalul sector de activitate, cel care dă tonul general pentru rezultatele sustenabile pe termen mediu și lung din economie. Drept confirmare sunt investițiile efectuate în ZEL-uri și Parcurile Industriale. De la deschiderea acestora și până în prezent peste 200 mln de dolari au fost investiți în ZEL-uri și peste 700 mln. lei în parcurile industriale. Despre viabilitatea acestor platforme confirmă și datele pe 9 luni ale anului curent. Potrivit acestora, în pofida unei încetiniri economice generale, industria a înregistrat o creștere de 4% față de aceeași perioadă a anului trecut”, a spus Stephane Bride.

Totodată, ministrul Economiei a accentuat că, deși au fost înregistrate anumite progrese, industria moldovenească rămâne o zonă cu un potențial insuficient valorificat. În opinia sa, în procesul industrializării este importantă asigurarea climatului de afaceri favorabil, retehnologizarea proceselor de producere și atragerea investiţiilor străine.

La rândul său, Alex Kremer, directorul Băncii Mondiale pentru Moldova a susținut necesitatea îmbunătățirii climatului de afaceri, care ar permite antreprenorilor să-și dezvolte afacerile nu doar în cadrul ZEL-urilor și Parcurilor Industriale la condiții preferențiale, dar și în toată țara.

În cadrul forumului administratorii platformelor industriale au prezentat oportunitățile, avantajele, succesele, dar și problemele cu care se confruntă.