Cost of Doing Business 2020, managerii sunt optimiști, chiar în lipsa unor progrese majore

03.03.2020, Chișinău - Costurile de conformare la reglementările de stat pentru mediul de afaceri din Moldova s-au redus pe parcursul anului 2019, iar managerii sunt optimiști în privința îmbunătățirii condițiilor de afaceri, constată studiul anual „Cost of Doing Business 2019”, elaborat de Banca Mondială.

Cercetarea a fost efectuată în perioada octombrie-decembrie 2019 pe un eșantion de 609 întreprinderi și reflectă percepția oamenilor de afaceri asupra costurilor de timp și bani pentru a se conforma cerințelor legale în 13 domenii.

Studiul Cost of Doing Business, desfăşurat în fiecare an de autoritățile moldoveneşti cu sprijinul Băncii Mondiale, oferă date cantitative asupra costurilor suportate de agenții economici pentru a se conforma reglementării de stat. Şi mai important este faptul că studiul generează o analiză calitativă a politicilor în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri și investițional din Moldova”, a declarat Anna Akhalkatsi, manager al Biroului de țară al Băncii Mondiale.

În anul 2019, indicatorul de timp alocat pentru conformarea la reglementările de stat și interacțiunea cu instituțiile statului a scăzut de la 10.7% la 8,8% din timpul de lucru al managerilor. Chiar dacă indicatorul general de timp denotă o îmbunătățire a încrederii pe care managerii și antreprenorii o acordă instituțiilor statului, numărul celor ce atestă îmbunătățiri a scăzut față de anul trecut. Totuși, managerii sunt optimiști, ponderea celor ce se așteaptă pentru anul viitor la îmbunătățiri în mediul de afaceri (27%) depășește ponderea celor ce consideră că situația se va înrăutăți (22%).

Îmbunătățiri vizibile sunt înregistrate la emiterea de licențe, notificarea în comerț și inspecții, reflectind reformele masive implementate de Guvern cu ajutorul Băncii Mondiale. În perioada de analiză s-a înrăutățit percepția privind sistemul de reglementare în domeniul construcțiilor, inclusiv obținerea autorizațiilor de construcție.

Atingerea efectelor pozitive se datorează în mare parte reformei cadrului de reglementare a mediului de afaceri. În rezultatul procesului de revizuire si optimizare a actelor permisive eliberate de către autoritățile administrației publice centrale numărul acestora a fost redus de la 416 la 152. În total au fost eliminate 264 acte permisive, ceia ce a permis reducerea poverii administrative asupra mediului de afaceri şi economii de cca 12 milioane de dolari”, a declarat Anatol Usatîi, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit studiului, mai mult de jumătate din respondenți (53%) consideră că procesul de notificare în comerț s-a simplificat comparativ cu un an în urmă. Însă, aproape 34% din respondenți au menționat că la depunerea notificării autoritățile inca solicită, contrar legislației în vigoare, documente însoțitoare aceleași documente, pe care le solicitau la emiterea autorizației de comerț.

După o ușoară îmbunătățire în 2018, recunoscut și de ratingul Doing Business 2020, domeniul construcțiilor a devenit din nou problematic.

Deși doar 9% din companiile intervievate își certifică produsele, cca 40% dintre acestea au declarat că achită plăți neoficiale pentru certificare. Durata procedurilor de certificare a produselor a scăzut de la 10 la 2 zile pentru loturi individuale de produse și de la 11 la 7 zile pentru produsele în serie. Costurile rămân problema cea mai mare ce afectează companiile, în special pe cele ce certifică mai multe produse.

Potrivit studiului, în anul 2018 frecvența controalelor de stat a scăzut la 2,3 ori pe an, ca mai apoi să scadă în 2019 la 1,9 controale pe an. Durata cumulată a vizitelor inspectorilor la o companie a scăzut de la 14,5 la 13,1 ore pe an. În ultimul an, managerii au menționat o mai puțină verificare din partea organelor de stat: circa 40% din respondenți au menționat că au fost inspectați mai rar, iar scopurile și procedurile controlului au devenit mai clare. Circa 46% din respondenți consideră că legea este întotdeauna aplicată selectiv, în dependență de atitudinea persoanelor publice, alte 22% sunt parțial de acord cu respectiva afirmație.

Studiul integral il gasiti aici:http://uipac.md/cost-of-doing-business