Proiectul de Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii

Noul proiect investițional care vine în sprijinul întreprinderilor micro, mici și mijlocii este finanțat de Banca Mondială și are un buget în valoare de 50 mil. USD. Proiectul are trei componente: Reforma Regulatorie și Digitizarea, Accesul la Finanțare și Dezvoltarea IMM-urilor și Competitivitatea la Export. Proiectul prevede suport bugetar în baza condițiilor bazate pe performanță (PBC) pentru sprijinul reformelor cheie din Componenta 1 și condițiilor de debursare ale Componentei 2. În plus, componentele de răspuns în caz de dezastru şi gestionare a proiectului sunt incluse in calitate de componente secundare.

Acordul de Credit şi Acordul de Finanţare semnate dintre Banca Mondială și Guvern pentru implementarea proiectului au fost ratificate de Parlamentul Republicii Moldova prin Legea 203 din 15 iulie 2022 și Legea 204 din 15 iulie 2022 și ulterior promulgate de Preşedinta Republicii Moldova prin Decretul 559-IX și Decretul 553-IX din 20 iulie 2022.

Proiectul va fi implementat în perioda 2022-2027 prin intermediul Ministerului Dezvoltări Economice și Digitalizării, Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Agenției de Investiții (AI) și Unității de Implementare a Proiectului de Ameliorare a Competitivității (UIP).