Exportăm împreună: Istorii de succes ale beneficiarilor de granturi Proiectul Ameliorarea Competitivității

O mare parte din fabrici produc în lohn, din materia primă și modelele oferite de companiile internaționale, totuși, tot mai multe companii locale dezvoltă branduri proprii și își caută un loc sub soare pe piața internațională, fiind sprijinite în aceste eforturi de partenerii de dezvoltare.

Cu finanțare din partea Proiectului Ameliorarea Competitivității, brandul ”Nanetty” și-a deschis un magazin la Iași iar brandul ”DiVero”, a găsit noi parteneri în SUA și Canada, unde și-a sporit vânzările cu 20% și a creat patru noi locuri de muncă, după ce a primit finanțare de la PAC Granturi pentru a-și elabora un brandbook, ambalaje și etichete și un site nou. Alte două branduri – ”Georgette” și ”Primul sens” au fost acceptate pentru finanțare la începutul acestui an.

„De la sine vorbesc și rezultatele unor agenți economici care au fost acceptați în proiectul nostru ce au beneficiat de banii rambursați pentru a-și întări capacitate la expor.Aceste companii au făcut un pas extraordinar în a promova produsele fabricate în Republica Moldova peste hotarele acesteia. Scopul acestui proiect care este finanțat de Banca Mondială, dar implimentat de Guvernul Republicii Moldova este susținerea agenților economici în activitățile de export”, a precizat Aureliu Casian.

În prezent ”Georgette” exportă în România, Federația Rusă și Kazahstan dar și-a propus să cucerească noi piețe și clienți, inclusiv din SUA. Cu banii oferiți de Proiectul Ameliorarea Competitivității, întreprinderea va elabora materiale promoționale, va crea un magazin online și va iniția o campanie de promovare a produselor.
Georgette Mir, o profesionistă desăvârşită, și-a făcut studiile în Marea Britanie, la London College of Fashion, dar a preferat să muncească de zece ori mai mult, însă să se realizeze acasă, în Republica Moldova.

,,Noi producem fuste, rochii, toate ținutele de care are nevoie o doamnă. Colaborăm cu acest proiect pentru a dezvolta marketing-ul acestui brand, pentru piața internațională, dorim să creăm o vizibilitate mai mare în special pe piața României și deja pe piața europeană”, a menționat Georgeta Mir.

Brandul ”Primul sens” și-a propus să ofere confortul și căldura hainelor pentru nou-născuții din Ucraina, România, Rusia și Estonia.

„Datorită susținerii din partea PAC vom reuși să obținem certificatele și documentele necesare, pentru a avea dreptul ca să ajungem pe piața internațională, pe rafturile din magazinele europene”, a spus Ecaterina Papanaga.

Ideea de a produce hăinuțe pentru bebeluși a apărut după ce Ecaterina Papanaga și Tatiana Marandiuc - cele 2 fondatoare a acestui brandului, mame de copii mici, s-au pomenit acum câțiva ani cu greu să găsească hăinuțe pentru un nou născut. Și anume, vestimentație care să răspundă tuturor rigorilor: să fie comodă, dar cel mai important, să fie create din stofă naturală, nonalergică, fiindcă bebelușul unor prieteni de familie a făcut dermatită severă mai mult de o lună din cauza primelor hăinuțe cu coloranți pe stofă.

,,Este o hăinuță cu totul diferită de celelalte hăinuțe. Este foarte naturală sau maxim aproape de naturalețe pe lângă faptul că avem toate certificatele pentru acest produs, până și ața este naturală. Noi confecționăm acest produs chiar și pentru copilașii foarte mici , deja de la 700 de grame. Sunt niște condiții speciale pe care noi le respectăm. Am câștigat un grant, care a fost oferit de către PAC ,ne-a ajutat să mergem cu pași mai rapizi ,ceea ce ține de programa de contabilitate, de producere, de un site pentru piața internațională” a declarant Marandiuc Tatiana.

Proiectul Ameliorarea Competitivității îndeamnă producătorii din diverse domenii ale economiei să investească în îmbunătățirea produselor și proceselor de business pentru a se lansa pe piețe noi cu produse cu valoare adăugată mai înaltă. Echipa Proiectului a organizat și o sesiune de informare pentru producătorii din industria ușoară, la care au fost anunțate criteriile de eligibilitate și procedura de aplicare pentru a obține finanțare nerambursabilă.

„ Proiectul dat oferă finanțare nerambursabilă pentru acoperirea a 50 %,dar nu mai mare de 200 mii de lei pentru serviciul de dezvoltare a afacerii ,a serviciilor care ajută întreprinderile să devină mai bune la export, pentru finanțare pot aplica întreprinderile care exportă , care fac parte din lanțul valoric al exporturilor sau cele care intenționează să exporte în scurt timp”, a afirmat Natalia Chelaru.

Procedura de aplicare este una simplă: cei interesați expediază descarcă de pe site-ul www.uipac.md

Solicitarea de Grant, o completează și o expediază la adresa grant@uipac.md.

În momentul în care sunt anunțați depun la oficiu pachetul de documente. Toate etapele de aplicare și implementare sunt descrise pe site-ul menționat mai sus. Proiectul Ameliorarea Competitivității II a fost lansat de Guvernul Republicii Moldova, este implementat în perioada 2015-2019 și are un buget total de 45 de milioane de dolari.

Componentele sale vizează:

1) reforma cadrului de reglementare a mediului de afaceri;

2) o linie de credit pentru exportatori, în sumă de 30 mil USD;

3) o linie de granturi în valoare de 3 mil USD.

http://unimedia.info/stiri/video-exportam-impreuna-istorii-de-succes-ale-beneficiarilor-de-granturi-proiectul-ameliorarea-competitivitatii-151012.html