Companiile din Moldova interacționează mai puțin cu autoritățile de reglementare, dar alți indicatori aferenți costurilor de reglementare a afacerilor prezintă tendințe îngrijorătoare, indică raportul Băncii Mondiale

Timpul dedicat interacțiunii cu autoritățile de reglementare pentru companiile din Moldova, a fost redus în 2016, după un deceniu fără schimbări semnificative – aceasta este una din concluziile studiului Costul reglementării afacerilor (abr. eng. – Cost of Doing Business) 2016, prezentat astăzi de către Grupul Băncii Mondiale și Guvernul Republicii Moldova.

Managerii companiilor au estimat, că timpul total dedicat interacțiunii cu autoritățile a constituit 7.9 la sută, nivel minim înregistrat în ultimul deceniu, când indicatorul oscila în jurul valorii de 10-11 la sută. Îmbunătățirea s-a produs datorită reformei autorizațiilor de comerț, care a înlocuit autorizațiile cu un sistem de notificare. Printre alți factori ce au contribuiit la această îmbunătățire, sunt raportărea fiscală electronică și moratoriului asupra controalelor de stat, impus de Guvern în 2016.

“Înlocuirea autorizațiilor de comerț cu un sistem de notificare este un exemplu excelent al modului în care performanța cadrului de reglementare poate fi îmbunătățită timp de un singur an. Timpul necesar pentru înștiințarea autorităților despre lansarea afacerii a fost redus de la 13 zile până la 5,7 zile. Sistemul electronic de evidență fiscală a contribuit la reducerea cu 30 la sută a timpului dedicat acestei raportări, iar moratoriul asupra controalelor a generat înjumătățirea numărului de controale per companie – 2 annual” a declarat Alex Kremer, Directorul Băncii Mondiale pentru Moldova. „Totuși, moratoriul nu reprezintă o reformă durabilă și trebuie folosit doar ocazional. Prin urmare, recomandăm insistent Guvernului să ofere prioritate reformei actelor permisive și de control în 2017 pentru a asigura ireversibilitatea tendințelor pozitive din 2016”, a mai adăugat oficialul.

În pofida acestor îmbunătățiri, doar 13 la sută din managerii companiilor constată o îmbunătățire reală a mediului de afaceri în 2016, 60 la sută nu constată nici o schimbare, în timp ce 27 la sută consideră că mediul de afaceri s-a înrăutățit. Astfel de indicatori contradictorii sugerează că alți factori “indirecți” influențează percepțiile comunității de afaceri asupra mediului de afaceri, factori care nu au fost captați de studiu.

Raportul scoate în evidență mai multe tendințe îngrijorătoare – doar 6 la sută din respondenți sunt de opinia că afacerile sunt tratate egal de lege. Ponderea lor s-a redus alarmant față de cifrele studiului precedent – 19 la sută din respondenți în 2015. Alte 40 la sută consideră că sistemul juridic asigură doar parțial egalitatea companiilor. Circa 40 la sută din respondenți consideră că legea este aplicată selectiv (față de 38 la sută în anul precedent), în funcție de atitudinea persoanelor publice, și alte 27 la sută (față de 23 la sută în anul precedent) sunt parțial de acord cu această afirmație.

Aproximativ 20 la sută s-au plâns de vizitele controlorilor în scopul luării de mită și circa 12 la sută consideră că au fost controlați și intimidați în favoarea concurenților lor. Autoritățile trebuie să atragă atenție la tendințele depistate și să ia masuri pentru a soluționa aceste probleme.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în 1992, aproximativ 60 de proiecte au beneficiat de peste 1 miliard de dolari SUA. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active, totalul angajamentelor constituind 356,15 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, învățământul, asistența socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.

Conform situației din 10 martie 2017, portofoliul contractat al Corporației Financiare Internaționale în Moldova constituie 53,8 milioane de dolari SUA (50,9 milioane de dolari SUA în sold). Portofoliul contractat constă din 95 la sută împrumuturi și 5 la sută capital propriu. Agenția pentru Garantarea Investițiilor Multilaterale a oferit garanții în sumă totală de 95 milioane de dolari SUA. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.

Studiul îl gasiti aici http://uipac.md/uploads/0/images/large/cost-of-doing-business-2016.pdf